SALİH AMEL NEDİR?
Posted in DENEME YAZILARIM, Günlük Görüş ve Yorumlarım on 19 Haziran 2023
Kur’anı Kerimde birçok ayeti kerimede salih amelin insanı hem dünyada mutlu edeceği hem de insanı cennete götüreceği müjdelenmektedir. Özellikle Asr suresi buna örnektir.
O zaman salih amel nedir bunu iyi tariflemek ve anlamak gerekir.
Hem ayeti Kerimelerde hem hadisi şeriflerde insanın en hayırlısı insanlığa en faydalı olan kişidir denmektedir. İnsanlığa fayda sağlayan kafir ve münafıklar da bulunmaktadır ve hatta insanların faydalandığı birçok buluş kafirler tarafından insanlığın hizmetine sunulmuştur. Fakat Kur’anda da sıkça bahsedildiği ve kafir olarak isimlendirilen, yani tevhid inancına inanmayan ve Hz. Muhammed’i peygamber olarak kabul etmeyenlerin, Kur’an ayetlerini yalanlayan, kabul etmeyen kişilerin kafir oldukları beyan edilmekte ve asla cennete giremeyecekleri ve sonsuza kadar cehennemde kalacakları vurgulanmaktadır.
O zaman tek başına yararlı iş yapmak, insanlara zararlı olmamak salih amel değildir.
Salih amel Allah’ın birliğine yani tevhid inancına sahip olmanın yanında Hz. Muhammed’e ve Kur’ana harfi harfine itaat etmek, yasak ve emirlerine büyük bir aşkla sarılmak ve Allah’tan hakkıyla korkmak ve her işte ben bunlara uyuyormuyum diye sorguladıktan sonra kalbi mutmain olunca bunu yapmaktır.
Ben Allah’a inanıyorum, Hz. Muhammed’i ve Kur’anı Kerimi her harfiyle kabul ediyorum demek ancak müslüman olmayı sağlar ama emir ve yasaklara aykırı hareket ederseniz yani ibadet ve taatleri yerine getirmezseniz içki, kumar, zina, yalan vb yasaklara uymazsanız salih amelden uzaksınız demektir.
Bunu özellikle vurgulamak isterim ki bu konudaki itaatsizlik, vurdumduymazlık, aksini yapmak gibi davranışlar ve bu yasak işleri yapmaktan mutlu olmak şeytanla beraber olmaktır ve giderek insanı inkara ve küfre götürür.
Şeyta lanetlendiği zaman “bende Adem ve oğullarını yani insanları senin yolundan saptıracağım ancak sana hakkıyla uyan kulların müstesna” dediğinde yüce Allah Şeytana “şimdi doğru söyledin bana hakkıyla uyan kullarımı saptıramazsın” demiştir.
Yani Şeytan bizi gözlüyor. Eğer bir sapmamız olursa hemen oradan bize saldırıyor ve bizi yolumuzdan yani sıratı müstakimden şaşırtıyor ve bizi cehennem yolcusu yapıyor.
Bu sebeple ben kimseye zarar vermiyorum hatta çok fayda sağlıyor yardımlar yapıyorum deyip ibadet ve taatleri yerine getirmemek, emir ve yasaklara uymamak bir yerde kendimizi kandırmak ve Şeytanın tuzağına düşmek olur.
Sonuç olarak ibadet ve taatte zafiyet, emir ve yasaklara uymayan hiçbir yaşayış tarzı ve uygulama salih amel değildir. Allah’ın güç ve kudretini ve adaletini tam anlamıyla idrak eden kişi, Allah’ın merhameti ve rahmeti kadar gazabını da idrak etmeli ve hayatına bu gözle yön vermelidir. Nefsimizin değil Allah’ın yolundan gitmeliyiz. Allah bizi salih amel işleyen kullarından eylesin inşallah. Amin.
Uz. Dr. Cengiz Sandıklı. 19.06.2023