ÇOCUĞUMUZUN DOĞUMDAN İTİBAREN SOSYAL, ZEKA, DAVRANIŞSAL GELİŞMESİ
Posted in TIBBİ BİLGİ on 1 Aralık 2020
Çocuk hekimi olarak karşımıza en çok çıkan soru ve sorunlar olan bu konuda aydınlatıcı ve kolay anlaşılır bilgiler sunacağım.
YENİDOĞAN (İLK 1 AY) DÖNEMİ
Anne hamile kaldığından itibaren bebeği ile duygusal ilişki ve bağ kurarken bebek de aynı şekilde bağ kurar. Anne şarkı ve sevgi dolu sözler söylediğinde bebeğinin hareketlerinin değiştiğini hisseder. İşte bu duygusal bağ ve bebeği benimseme ve annelik duygusunun beyne ve kalbe kazındığı an doğumdur. Normal doğum annenin doğumun her anını ve neticede doğduğu anı hissederek bu duyguları en üst seviyede yaşar. Maalesef sezaryen doğumlar nedeniyle bu gerçekleşmemekte ve annelerde azımsanmayacak oranda psikolojik sorunlar yaşanmaktadır.
Yine emzirme anne bebek arasında sevgi, güven ile birlikte gebelikteki bütünlüğün tekrar yaşanmasını sağlamaktadır. Emzirmeyen veya emziremeyen annede annelik duygusu tam oluşamamakta ve annede annelik görevini yeterince yerine getiremediği duygusunu oluşturmaktadır.
Bebekte ilk ay,refleks yaşamdır. Emme, arama, yakalama, moro (irkilme), tonik boyun ve benzeri refleksler yaşamak ve korunmak için oluşan reflekslerdir. Bebek, arama ve emme refleksi ile beslenme ve yaşamını sürdürürken, moro ve yakalama refleksleri ise korunma refleksleridir. Bu refleksler giderek zayıflar ve 4-6 aylık dönemde kaybolur. Doğumda bu reflekslerin olmaması beyin hasarı veya tek kolda irkilme olmaması kol siniri hasarı gibi durumları gösterirken 6 aylıktan sonra bu reflekslerin varlığı ağır beyin hasarını gösterir. Özellikle 6 aydan sonra bebeklerimizin el başparmakları avuç içinde sabit duruyorsa bu, ağır beyin hasarı belirtisi olabilir ve mutlaka uzman hekim tarafından değerlendirilmelidir.
İlk ay bebek emer karnını doyurur ve uyur. Bilinçli bir yaşam yoktur ve bilinçli görme ve gülme yoktur. Bebek şikayetlerini ağlayarak belirtir. Açlık,karın ağrısı, altının pisliği, bezinin sıkması vb şikayetlerini ağlayarak ifade eder. Her ağlaması açlık değildir. Aç olmasa da emzirildiğinde bebek emecektir. Aşırı emmeden dolayı karındaki gerginlik ve gaz sebebiyle ağlayan bebek emzirilince emecek ve daha çok ağlayacaktır. Bu konuda “Bebeğimin sefasını nasıl sürerim, bunun sırrı nedir” başlıklı yazımda bunları belirttim. okunması ve uygulanması bebeğin daha ilk ayda huzurlu olmasını. annenin mutlu olmasını, gerginlik ve korkularını yenmesini sağlayacaktır. Bu dönem, bebeğin ve annenin huzurlu olmasını ve annenin korkularını yenmesini hayatın bundan sonraki dönemini olumlu ve rahat geçirmesini ve başlıkta belirttiğim gelişmesinin mükemmel olmasını sağlayacaktır.
2-4 AY ARASI DÖNEM
Bu dönem, belki de hayatımızın en önemli dönemidir. Artık bebek bilinçli görmeye ve sesleri bilinçli algılamaya başlar. İşte,bundan sonra kayıt başlar ve kayıtla beraber bebek öğrenme dönemine geçer. Tabii ki öğrenmek için görmek ve duymak ve bunun içinde çevreyle olumlu ilişki kurmak gerekir.Sorunlu ve devamlı ağlayan bir bebek hiçbir şey görmez ve duymaz. Hırçın ve gergin olur. Böyle bir bebeğin çevresiyle ilişki kurması azalacak ve hatta imkansız hale geleceğinden çevresindeki kişi ve objeleri tanımlaması mümkün olmayacak ve öğrenmesi gecikecektir. Bu sebeple bebeğin huzurlu ve mutlu olması için “Bebeğimin sefasını nasıl sürerim, bunun sırrı nedir?” başlıklı yazımı dikkatle okuyup uygulamanız gerekir. Bebeğin mutlu ve huzurlu olması, anne, baba ve ailenin mutluluğunu arttıracak, bu olumlu elektrik bebeğe de yansıyacağından stres hormonları salgılanmayacaktır.