KRALİÇE ÖLDÜ. ETKİSİZ DENEN KRALİYETİN YUMRUĞU LORDLAR KAMARASI VE İNGİLTERE DEMOKRASİSİ?
Posted in Günlük Görüş ve Yorumlarım on 10 Eylül 2022
BİRLEŞİK KRALLIK (İNGİLTERE) DEMOKRASİSİNDE(?) LORDLAR KAMARASI:
ETKİSİZ DEDİKLERİ KRALİÇENİN YADA KRALIN ETKİ GÜCÜ. KRALİYET GÜCÜNÜ LORDLAR KAMARASI İLE GÖSTERİR. DAHA ADLANDIRMADA GÜÇ GÖRÜLÜR. AVAM MECLİSİ YANİ AŞAĞI MECLİS VE LORDLAR KAMARASI YANİ BEN EVET DEMEDEN OLMAZ KAMARASI.
Lordlar Kamarası, Birleşik Krallık Parlamentosu’nda üst meclis olarak geçer ve her yeni parlamento açılışında Kraliçe’nin konuşmasını yaptığı yer burasıdır. Avam Kamarası üyeleri konuşma sırasında odaya tam olarak giremez ancak bar denilen sınır bölgesinde durarak konuşmayı dinleyebilir.
2009 yılında Yüksek Mahkeme kurulana kadar Lordlar Kamarası İngiliz yargı sisteminde nihai temyiz mahkemesi işlevi görüyordu. Hatta bu üyelere Kanun Lordları dediler.
Kamara’nın 23 Eylül 2020 itibarıyla 795 üyesi bulunmaktadır. Bu sayı hâlen halk tarafından seçilmişlerin bir araya geldiği 650 üyeli Avam Kamarasının üzerindedir.
Lordlar Kamarası içindeki en kalabalık grubu, 681 üye ile, Kraliçe tarafından ömür boyu süre ile atanmışlar (Life Peers) oluşturmaktadır. 26 üyeye denk gelen “Ruhani Lordlar” (Lords Spiritual) grubu da yine Kraliçe tarafından atanmış Anglikan Kilisesinin ileri gelenlerinden oluşur. 75 lord, siyasi parti yönetimleri tarafından; 15 lord da Lordlar Kamarası üyelerinin oyuyla işbaşına getirilmişlerdir. “Ruhani Lordlar” dışında kalan üyeler “Dünyevi Lordlar” (Lords Temporal) olarak adlandırılır. 1999 yılında yapılan reformlarla üyelikleri babadan oğula geçen asilzadelerin pek çoğu Kamara dışında bırakılmışlar ise de dük, marki, kont, vikont ve baron gibi asalet unvanı taşıyanlar günümüzde de kurum içinde ağırlıklı bir kitle olarak kalmışlardır.
Lordlar Kamarası’nın köklü bir reformdan geçirilmesine dönük çabalar sürdürülmekte ise de bizzat bu kurumun üyelerinin muhalefeti nedeniyle henüz sonuç vermemiştir. Mart 2007’de Avam Kamarası üyeleri, Lordlar Kamarası üyelerinin tamamının seçimle göreve getirilmesi ilkesini 267’ye karşı 337 oyla kabul ettiler. Ancak Lordlar Kamarası kısa bir süre sonra bu öneriyi reddetti ve üyelerinin tamamı atama yolu ile göreve getirilmesine dayalı statükoyu muhafaza etti.
Lordların temel amacı. Bu durum üç ana işlev aracılığıyla gerçekleşiyor: Hükümeti sorgulamak ve ona meydan okumak, Avamlarla birlikte çalışarak yasaları şekillendirmek ve komiteler ve tartışmalar yoluyla problemleri ele almak.
Lordlar, kanun hükmünde kararname ile yasaları veto etme yetkisine sahipken normal yasama dışında Avam Kamarası’nın üstünlük iddia edebileceği herhangi bir nokta yoktur. Bu yüzden Lordlar Kamarası’ndaki otorite ve öz denetim ile yasa tasarılarının geçmesini umarlar.
Uz. Dr. Cengiz Sandıklı. 10.09.2022