DUA, İHLAS VE TESLİMİYET
Posted in Günlük Görüş ve Yorumlarım on 23 Ocak 2021
Dua, kulun acziyetini ifade ve Allah’tan istemektir. İnsan genelde zor duruma düştüğü zaman dua eder. Gerçekte ise dua her zaman yapılmalıdır. Her namaz bir duadır. Namazımızda okuduğumuz Fatiha süresi en güzel duadır.
Allah isteyin vereyim diyor. Çok cömert ve sonsuz merhamet, güç ve kudret sahibi olduğunu bize belirtiyor. Tabii istemek için huzura çıkmak gerekir. Allah’ın huzuruna çıkmak ise ihlas ve teslimiyetle
kıldığımız namaz ve ibadetler ve heran Allah’ı zikretmek, her işe Allah’ın ism-i şerifi ile başlamaktır.
Allah bizi görüyor halimizi biliyor istemeye gerek yok bize gereğini yapar demek çok yanlıştır. Allah bizlere akıl ve irade nimetini vermiştir ve karar ve isteklerimizi bize bırakmıştır. Ancak, istemek bir üslup ve terbiyeyi gerektirir. Bu sebeple dua ederken yakarmak, gözü yaşarmak ve kalbi titremek ve ürpermek gerekir. Ben ne kadar vazifemi yaptım ki istiyorum diye düşünmek gerekir.
Duanın özü aczini bilmek, ihlas, samimiyet ve teslimiyettir. Hz. İbrahim ve Hz. İsmail Allah’a teslim olmuşlar ve Allah’ın merhamet ve sevgisine mazhar olmuş Halilullah olmuştur.
Dua ediyorum, namaz ve ibadetlerimi yapıyorum ama yine kabul olmuyor demek yanlıştır. Önce ihlas, samimiyet ve teslimiyetimizi sorgulamalıyız ve sonra Allah niye kabul etmedi diye tefekkür etmelidir.
1- Ettiğimiz dua ile istediğimiz dünya menfaati ise acaba bu isteğim olsaydı ben ahıretimi mi
kaybederdim, işlerimin yoğunluğu ile ibadetlerimi mi aksatırdım ve hatta terkederdim, faiz ve harama mı giderdim diye düşünmek gerekir.
2- Acaba isteğimizin gerçekleşmesinin zamanı mı değildi?
3- Biz yararımıza ve hayrımıza düşünürken zarar mı görecektik?
4- En önemlisi isteğimiz olmadığında isyan edecek miyiz, madem duamız kabul edilmiyor deyip ibadetlerimizi terk edecek miyiz, sabır edip katlanacak mıyız ve daha önemlisi Allah’a daha da yaklaşarak kendimizi daha şuurlu yaşamaya ve ibadete mi vereceğiz imtihanına mı tutuluyoruz. Bu imtihanı geçebilecek miyiz diye düşünmek gerekir.
5- Bir isteğimiz olmadığında kırılıyorsak yokluk içinde olanlar ne yapıyor diye düşünmeliyiz.
6- Sonuç olarak biz istiyoruz da vermeyi biliyor muyuz, Allah için infak ediyormuyuz, varlıkta
değil darlıkta dahi veriyor muyuz ki istemeye yüzümüz var mı diye düşünmeliyiz.
Dualarımızın hayra vesile olması, günahlarımızın affı ve Allah’a sevgili olmak niyazıyla Allah’a emanet olunuz.
Uz. Dr. Cengiz Sandıklı
23.01.2021